Διαφήμιση - Advertisement
Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου - TVNEWS Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου


ΤΣΙΠΡΑΣ28
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει το νέο μνημόνιο καθώς και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ή μέρους της....

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης κάτω από τους 120 βουλευτές στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και η διαφαινόμενη πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ενεργοποιεί πολιτικές και εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σε περίπτωση που δεν την λάβει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσαν την Κυριακή κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν προτεραιότητα επί του παρόντος για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την επικύρωση της σύμβασης, μέχρι την υπογραφή της με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται.
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο.
«Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις» σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη του Μαξίμου.
Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κινείται προς την λύση της κατάθεσης αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης -και όχι προς τη δημιουργία κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο θέσει το ύστατο δίλημμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα την καταψηφίσει;
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει τελικά με τη δόση.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενδέχεται ο κ. Τσίπρας να επιθυμήσει να συγκεντρώσει την στήριξη 151 βουλευτών και όχι 120.
Με δεδομένο, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση, ο αριθμός αυτός θεωρείται δύσκολο να συγκεντρωθεί.
Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες την 20ή ή 27η Σεπτεμβρίου -χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο να στηθούν κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου.