Διαφήμιση - Advertisement
Πώς πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά - TVNEWS Πώς πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά

Πώς πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά


Λίγο νερό και λίγο τρίψιμο δεν αρκεί για να εξασφαλίσετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ασφαλή προς κατανάλωση....



Το συρτάρι του ψυγείου στο οποίο τοποθετείτε αυτά τα φρέσκα προϊόντα είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας, ιδιαίτερα εάν δεν πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε.
Δείτε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από παρασιτοκτόνα και λοιπά υπολείμματα.
- Πλύσιμο: Κρατήστε το φρούτο/λαχανικό κάτω από το νερό της βρύσης για 30-60 δευτερόλεπτα. Μπορεί η σπατάλη νερού να μοιάζει τεράστια, θα αποφύγετε όμως την έκθεση σε παθογόνα βακτήρια και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν (π.χ. ειδικό σαπούνι), το νερό αρκεί για να προστατευθείτε.
- Τρίψιμο: Ενώ τρέχει το νερό, τρίψτε απαλά και με τα δύο χέρια. Πρέπει να πλένετε ακόμη και τα προϊόντα που θα ξεφλουδίσετε πριν τα φάτε (π.χ. πορτοκάλι), καθώς αν δεν το κάνετε θα μεταφερθούν από το μαχαίρι οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του φρούτου/λαχανικού.
- Μούλιασμα: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο νερό πριν τα αποθηκεύσετε ή πριν τα καταναλώσετε. Το ολιγόλεπτο μούλιασμα είναι απαραίτητο μόνο για φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι, καθώς διάφορα υπολείμματα προσκολλώνται εσωτερικά στα φύλλα τους.
- Αποθήκευση: Μην τοποθετείτε όλα μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο. Χωρίστε τα και τοποθετήστε τα σε σακούλες ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο. Μην κλείνετε πολύ καλά τις σακούλες και φροντίστε να απελευθερώνεται η υγρασία από το συρτάρι των φρούτων/λαχανικών ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα.