Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση προκαλεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα που δυσκολεύουν τη ζωή των γυναικών και υπονομεύουν την ποιότητά της.
Εξάψεις και νυκτερινή εφίδρωση είναι τα δύο συμπτώματα που εκτιμάται ότι εκδηλώνουν οκτώ στις δέκα γυναίκες και μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 7 χρόνια, με τα 4,5 από αυτά να καταγράφονται μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.
Άλλα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, η ευερεθιστότητα, η κόπωση, η αϋπνία, η λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών, η ξηρότητα μαλλιών και βλεννογόνων (π.χ. στον κόλπο, στα μάτια κ.λπ.), ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας (λίμπιντο), η αύξηση του σωματικού βάρους κ.λπ.
Μακροπρόθεσμα, η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας (οστεοπενία και οστεοπόρωση), αλλά και για καρδιολογικά προβλήματα.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και μαγνησίου μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών και οστεοπόρωσης. Τρώτε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, σκουμπρί, πέστροφα, τόνο, σαρδέλα), γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, φακές, φασόλια, μπανάνες, μαύρη σοκολάτα.
Άφθονα φρούτα και λαχανικά: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα δρα προστατευτικά έναντι της αύξησης του σωματικού βάρους, ενώ συμβάλλει στο αδυνάτισμα και στην προστασία της υγείας των οστών. Προστατεύει επίσης από την καρδιοπάθεια, ο κίνδυνος της οποίας αυξάνεται επειδή οι γυναίκες δεν διαθέτουν πλέον τα καρδιοπροστατευτικά οιστρογόνα.
Προσοχή στο βάρος: Μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται συχνά αύξηση του σωματικού βάρους, εξαιτίας του συνδυασμού των ορμονικών αλλαγών με τη φυσιολογική γήρανση, τον τρόπο ζωής και τα γονίδια. Όταν το περιττό βάρος συσσωρεύεται γύρω από τη μέση, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Μειώστε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Η πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) και ζάχαρη διατροφή σχετίζεται με όξυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με εξασθένηση των οστών και αύξηση του σωματικού βάρους. Η ζάχαρη, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πικάντικα αυξάνουν τις νυχτερινές εφιδρώσεις και τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.
Πρωτεΐνες: Μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνεται η απώλεια άπαχου μυϊκού ιστού και αυξάνεται η συσσώρευση σωματικού λίπους. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρωτεϊνών, πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να προλάβει το πρόβλημα. Καλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Νερό: Η ξηρότητα και το «φούσκωμα» είναι συνηθισμένα προβλήματα στην εμμηνόπαυση. Η κατανάλωση άφθονου νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει. Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια νερό (500 ml) μισή ώρα πριν από κάθε κύριο γεύμα. Με αυτό τον τρόπο θα διεγείρεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας και θα τρώτε λιγότερο, ενώ μπορεί να επιταχύνετε και τον μεταβολισμό σας.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα: Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικά συστατικά που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο σώμα. Καλές φυσικές πηγές τους είναι τα φασόλια σόγιας και τα προϊόντα τους (π.χ. το τόφου), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος. Η περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε φυτοοιστρογόνα εξαρτάται από τη μέθοδο επεξεργασίας του.
Πηγή: onmed.gr