Διαφήμιση - Advertisement
Συμβούλια... «χρεοκοπιών» ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο Οικονομίας - TVNEWS Συμβούλια... «χρεοκοπιών» ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο Οικονομίας

Συμβούλια... «χρεοκοπιών» ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο Οικονομίας


Συμβούλια... «χρεοκοπιών» ετοιμάζεται να στήσει το υπουργείο ΟικονομίαςΔιαδικασίες εξπρές για εξωδικαστικές ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφές μη ενήμερων χρεών, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας για ληξιπρόθεσμα δάνεια και χρέη επιχειρήσεων σε Ταμεία, εφορίες και τράπεζες.





Ο στόχος είναι να δοθεί «ανάσα» στην αγορά καθώς τα φορο-μέτρα δεν αποδίδουν και τα χρέη συνεχώς αυξάνονται, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ.
Το νέο πλαίσιο, περιλαμβάνει «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων δανείων και των προσαυξήσεων ή προστίμων από οφειλές προς το Δημόσιο με διαδικασίες 2-4 μηνών, αλλά μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις, χωρίς όμως κάποιο άλλο κριτήριο (μέγεθος επιχείρησης, ύψος χρέους κτλ).

Οι τρεις άξονες
-Θα συσταθεί Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα καταρτίζουν την μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης που ζητά διακανονισμό
-Θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των τραπεζών, του Δημοσίου, των Ταμείων, και ίσως και του υπ. Οικονομίας που θα αξιολογεί το σχέδιο και τέλος
-Θα δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά σε οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο, αυτά δεν θα διαγράφονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ως προς το ύψος των κεφαλαίων αλλά ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Ερωτηματικό παραμένει ποιο θα είναι το ύψος των διαγραφών για τα προβληματικά δάνεια, σημείο που θα αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.