ΕΚΤΑΚΤΟ : Προ των πυλών πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας;


Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία ....
ενδέχεται να προκαλέσει η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, από τουρκικά αεροσκάφη με τη δικαιολογία ότι «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο». Κι αυτό διότι η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί παραβίασης...
Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι συνετρίβη μαχητικό τζετ σε συριακό έδαφος στις 09.24 (ώρα Ελλάδος) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, το οποίο μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου απεικονίζεται καρέ-καρέ η συντριβή του αεροσκάφους.
jet4
Λίγα λεπτά αργότερα, το CNNTurk, επικαλούμενο πληροφόρηση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι το τζετ κατερρίφθη από τουρκικά αεροσκάφη επειδή «παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, εξακολουθούσε να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο».
jet12
Την πληροφορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από όπου τελικά προέρχεται το μαχητικό τύπου Su-24.
Σύμφωνα με τα όσα αυτό υποστηρίζει «είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του. Το αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος. Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Μένει να εξακριβωθεί η τύχη των πιλότων».
jet2
Ακολούθησε η άμεση απάντηση της Τουρκίας, από επίσημα πλέον «χείλη», με το στρατιωτικό επιτελείο να γνωστοποιεί ότι «έγιναν δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά καταρριφθεί το αεροσκάφος από δύο τουρκικά F-16S».
jet3
Hurriyet: Νεκρός ο ένας πιλότος, στα χέρια Τουρκμένων ο δεύτερος
Με τη ζωή του φαίνεται πως έχει πληρώσει ο ένας εκ των δύο πιλότων του ρωσικού Su24 την απόφαση των Τούρκων να καταρρίψουν το μαχητικό, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εφημερίδα Hurriyet.
Το τουρκικό Μέσο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και τονίζει ότι ο ένας πιλότος σκοτώθηκε και ο δεύτερος κρατείται από Τουρκμένους.
Η Haberturk από την πλευρά της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του πιλότου.Ακυρώνει την επίσκεψη στην Τουρκία ο Λαβρόφ!

Μπαρούτι μυρίζει πια στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Το protothema.gr, μεταδίδει ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακυρώνει την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία.