Διαφήμιση - Advertisement
Θες να κάνεις οικονομία; Αυτές είναι οι συσκευές που «φουσκώνουν» το λογαριασμό! - TVNEWS Θες να κάνεις οικονομία; Αυτές είναι οι συσκευές που «φουσκώνουν» το λογαριασμό!

Θες να κάνεις οικονομία; Αυτές είναι οι συσκευές που «φουσκώνουν» το λογαριασμό!


Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τίτλο:...





«Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε, έπειτα από έρευνα, τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα. Μάθετε ποιες είναι και μειώστε τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η.
Για τις ανάγκες της έρευνας, επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον. Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.
Η πρώτη βασική παρατήρηση που έγινε ήταν ότι όλες οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά (με νέα κουφώματα ή θερμομόνωση) είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Στις μη αναβαθμισμένες κατοικίες υπολογίστηκε ότι, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 75%. Οι επιστήμονες, πάντως, κατέληξαν στο ότι πριν μία κατοικία προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό ενεργειακό επιθεωρητή για να μην υπάρξουν αστοχίες και περιττά έξοδα.
Κατά τα άλλα, από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα ήταν η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι, από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές βρέθηκε πως είναι τα παλιά ψυγεία, τα οποία μπορεί μεν να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αντικατάσταση του παλιού ψυγείου με ένα νέο, υψηλής ενεργειακής κλάσης, δύναται να αποσβεστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.
Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά με κάθε ηλεκτρική συσκευή ανώτερης ενεργειακής κλάσης, καθώς και με συσκευές μικρότερης ισχύος (π.χ. ηλεκτρικές σκούπες με λιγότερα watt).
Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, περισσότερο και από το σίδερο, βρέθηκε πως είναι το σεσουάρ των μαλλιών. Επιπλέον, σπατάλη ρεύματος προκαλείται από τις συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή που αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)
Πηγή: In.gr