Διαφήμιση - Advertisement
Tips για να μη μυρίζει το στόμα σας άσχημα! - TVNEWS Tips για να μη μυρίζει το στόμα σας άσχημα!

Tips για να μη μυρίζει το στόμα σας άσχημα!


H δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ενοχλητική και σε ορισμένες περιπτώσεις...





μπορεί να προκαλεί και έντονο άγχος. Σε άλλες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται μέχρι κάποιος να του το επισημάνει. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την άσχημη αναπνοή, αλλά είναι μόνο προσωρινά μέτρα, γιατί δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί χρήσιμες συμβουλές για να αποτρέψετε την κακή αναπνοή.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
H δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ενοχλητική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί και έντονο άγχος. Σε άλλες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται μέχρι κάποιος να του το επισημάνει. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την άσχημη αναπνοή, αλλά είναι μόνο προσωρινά μέτρα, γιατί δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος. 
Η πιο συχνή αιτία της άσχημης αναπνοής είναι η κακή στοματική υγιεινή. Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά οι τροφές παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κακή αναπνοή.
Καθώς τα βακτήρια μπορούν επίσης να ζουν στην επιφάνεια της γλώσσας αν δεν τη βουρτσίζετε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Προβλήματα των δοντιών όπως χαλασμένα δόντια από τερηδόνα, ουλίτιδα, ή απόστημα είναι συχνές αιτίες άσχημης αναπνοής. 
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και κάποια μπαχαρικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα, το οποίο εκτός της άσχημης οσμής του καπνού ευθύνεται και για την πρόκληση ουλίτιδας που είναι ένας επιπλέον παράγοντας για τη δυσοσμία του στόματος. 
Οι γρήγορες δίαιτες, η παρατεταμένη νηστεία και μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Ο λόγος είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα αρχίζει να διασπά το λίπος και απελευθερώνονται χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες δημιουργούν μία χαρακτηριστική απόπνοια.
Το σάλιο βοηθά στην καλή υγιεινή του στόματος αφαιρώντας κάποια σωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροστομία και μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα και ασθένειες μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή, επειδή είναι μειωμένη η παραγωγή σάλιου. Ξηροστομία εμφανίζεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η άσχημη αναπνοή το πρωί, το οποίο γίνεται ακόμα πιο έντονο αν κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να προκαλούν κακή αναπνοή. Για παράδειγμα, η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν συνδεθεί με δυσοσμία στόματος.
Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή περιλαμβάνουν λοιμώξεις του πνεύμονα, των αμυγδαλών και της μύτης, όπως βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα και ιγμορίτιδα. Τέλος, σε ορισμένες σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, όπως η διαβητική κετοξέωση και η ηπατική ανεπάρκεια παρατηρείται άσχημη αναπνοή. 
Tips για να αποτρέψετε την κακή αναπνοή:
Βουρτσίζετε τα δόντια και τη γλώσσα σας καθημερινά και πάντα μετά τα γεύματα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, το οποίο απομακρύνει τις τροφές και την πλάκα ανάμεσα από τα δόντια, βοηθώντας στον περιορισμό της κακής αναπνοής.
Αποφύγετε τη ξηροστομία πίνοντας αρκετό νερό και διακόπτοντας το κάπνισμα. Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών, καφέ και αλκοόλ γιατί ευθύνονται για μειωμένη παραγωγή σάλιου. Για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου μασάτε τσίχλες ή χρησιμοποιήστε καραμέλες κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη. 
Ρυθμίστε τη διατροφή σας και αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση η δυσοσμία είναι παροδική και μπορεί να αποφευχθεί. 
Να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας όταν ξεφτίζει, περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και να επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας. 
Προγραμματίστε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο μία ή δύο φορές το χρόνο για να εξετάζετε την οδοντοστοιχία σας και να κάνετε καθαρισμό.