Διαφήμιση - Advertisement
Πώς μειώνεται η χοληστερίνη μετά το Πάσχα; Δες 7 απλούς τρόπους! - TVNEWS Πώς μειώνεται η χοληστερίνη μετά το Πάσχα; Δες 7 απλούς τρόπους!

Πώς μειώνεται η χοληστερίνη μετά το Πάσχα; Δες 7 απλούς τρόπους!


Όσο πολύτιμη είναι για τον οργανισμό σου, όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται, όταν τα επίπεδά της αυξάνονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια....





Τα εμφράγματα στην Ελλάδα έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και στα δύο φύλα και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτά είναι η υψηλή χοληστερίνη, η οποία απειλεί εξίσου και τα δύο φύλα, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν παλαιότερα. Επιπλέον, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς των γυναικών.
Πώς μειώνεται η χοληστερίνη: 6+1 τρόποι στη γκάλερι που ακολουθεί
Ανέβαινε συχνά στη ζυγαριά
Διατήρησε το σωματικό σου βάρος στα φυσιολογικά του επίπεδα, αναλογικά με το ύψος σου. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κράτα… αναλογίες
Προσπάθησε να διατηρείς τις διαστάσεις της μέσης σου στις εξής αναλογίες: 94 εκατοστά για τους άνδρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες.
Υιοθέτησε υγιεινό διαιτολόγιο
Υιοθέτησε υγιεινό διαιτολόγιο, εμπλουτισμένο με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, ελαιόλαδο, ψητά ψάρια (προτίμησε σολομό και σκουμπρί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα), ειδικές μαργαρίνες, που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και περιέχουν συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης όπως, π.χ., οι φυτικές στερόλες, και απαλλαγμένες από υδρογονωμένα και τρανς λιπαρά.
Περιόρισε την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά (προτίμησε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά) καθώς και τα γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σαντιγί.
Μαγείρεψε υγιεινά
Όσο σημαντική είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρασκευή τους. Αφαίρεσε το ορατό λίπος από το κρέας, (έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μπορεί να χάσει έως και το 43% της χοληστερίνης του και το 12-87% του κεκορεσμένου λίπους του), περιόρισε το τηγάνισμα και προτίμησε το βράσιμο στον ατμό ή το ψήσιμο στο φούρνο.
Γυμνάσου
Ένταξε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα την αγαπημένη σου σωματική δραστηριότητα. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι έστω 20 λεπτά την ημέρα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα. Το είδος της άσκησης που βοηθά περισσότερο είναι η λεγόμενη ισοτονική άσκηση, δηλαδή το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση.
Κόψε το κάπνισμα
Χωρίς πολλά λόγια, κόψε το κάπνισμα.
Απόφυγε τις «διατροφικές βόμβες» κεκορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης.
Ιδού μερικές εξ αυτών: πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, παχιά τυριά, όπως τα κίτρινα και η φέτα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος. Μείωσε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, μυαλό κ.λπ.
Καλό είναι να ελέγχεις την κατανάλωση θαλασσινών, με την επιφύλαξη ότι περιέχουν ωφέλιμα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν τελικά να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.
Μπορεί πίνοντας ένα ποτό να νιώσεις ότι ζεστάθηκες από το κρύο, όμως ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ οδηγεί περισσότερο αίμα προς το δέρμα, στερώντας το από τα εσωτερικά όργανα του σώματός σου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στον κορμό του σώματος πέφτει μόλις πιούμε κάτι αλκοολούχο, ενώ το οινόπνευμα εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να προκαλέσει ρίγος και να δημιουργήσει έξτρα θερμότητα.
Shape.gr