Διαφήμιση - Advertisement
Θα τους γονατίσουν... Αυτά είναι τα πρώτα αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία... - TVNEWS Θα τους γονατίσουν... Αυτά είναι τα πρώτα αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία...

Θα τους γονατίσουν... Αυτά είναι τα πρώτα αντίποινα της Ρωσίας στην Τουρκία...



Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι...




Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση πρόθεσης της ρωσικής πλευράς για τα αντίποινα που θα ενεργοποιήσει η Μόσχα, τα οποία σε πρώτη φάση θα επικεντρώνονται σε οικονομικό προσανατολισμό.




Το «καμπανάκι» του Μεντβέντεφ χτυπά τόσο για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος περνά μέσα από την Τουρκία, όσο και για το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί να γίνει από τη ρωσική εταιρία Rosatom στην περιοχή της Μερσίνης στη Νότιο Τουρκία.

Παράλληλα, το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έφθασε σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, και στόχος της Τουρκίας ήταν  να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2023. Η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία για πάνω από το 60% του φυσικού αερίου της και περίπου το 12% του πετρελαίου της, με αποτέλεσμα η τουρκική βιομηχανία να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ρωσική ενέργεια.

Πέραν αυτού, η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε μετά το χτύπημα η Μόσχα για την Τουρκία, που αποκομίζει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως από τον ρωσικό τουρισμό, ήδη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχει οδηγήσει στην ακύρωση του 30% των κρατήσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή